Strava podľa krvných skupín

Stravovanie podľa krvných skupín je  prístup k stravovaniu, ktorý kombinuje vedecké poznatky o človeku, zdravotnú históriu a genetiku.   Každá krvná skupina vznikla v rôznych časoch vývoja človeka a preto ovplyvňuje ako ľudia z každej skupiny reagujú na jedlo a choroby.

Základným predpokladom  k nájdeniu vašej správnej stravy, ktorá vám zlepší celkový zdravotný stav, je fakt že, koľko bielkovín a akých bielkovín potrebuje vaše telo.  

Každé obdobie vo vývine ľudskej spoločnosti je spojené s novými podmienkami životného prostredia a novou krvnou skupinou.

Ovocie-zelenina-vo-forme-srdca

Ľudia začali ako lovci a zberači plodín v prírode a lovom divokých zvierat. Naša strava v tom období bola založená hlavne na mäse a na kombinácií divokých rastlín a koreňov a orechov a semien vajec. Geneticky sme sa prispôsobili, tejto strave , aby sme získali čo najviac živín z týchto potravín. Krvná skupina 0 je najstaršia zo všetkých, a preto ľudia s touto skupinou fungujú najlepšie na strave zloženej z mäsa semien, ovocia. V tom čase obilniny a mliečne výrobky ešte neexistovali a tak ich telo ich nepoznalo a malo problémy s trávením týchto produktov.

Keď sa pred asi 15 000 rokmi ľudia začali venovať poľnohospodárstvu a začali farmárčiť, naša strava sa výrazne zmenila z mäsa na rastlinne založenú stravu, s dôrazom na mlieko a mliečne výrobky obilniny, zeleninu, ovocie, strukoviny a výrobky z prvých domácich zvierat. Gény týchto farmárov si postupne zvykli na túto novú stravu, a tak vznikla ďalšia krvná skupina A. Ak vám v žilách prúdi práve “Áčko”, tak vám najviac vyhovuje strava založená na potravinách rastlinného pôvodu a zo všetkých krvných skupín sa cítite najlepšie ak prejdete na vegetariánsku stravu.

V ďalších dobách začali ľudia konzumovať kombináciu týchto potravín a vznikla skupina B – vyrovnaný všežravec, ktorý konzumoval mäso, mliečne produkty, obilniny, fazuľa, strukoviny, zelenina, ovocie. Pred zhruba 800 rokmi sa vyvinula skupina AB, ktorá má zmiešané vlastnosti skupín
A a B, čiže toleruje zmiešanú stravu

Pri stravovaní podľa krvných skupín je potrebné dávať si pozor na to, aby sme nekonzumovali práve alebo iba tie potraviny, ktoré sú pre nás nevhodné Ako napríklad by bolo, keby sa človek s krvnou skupinou 0 teda typický mäsožravec rozhodol stať vegetariánom. Alebo naopak, keby človek s krvnou skupinou A , začal vo veľkej miere konzumovať mäso. Úprava stravy podľa krvných skupín však neznamená úplné zrieknutie sa potravín, ktoré nie sú vhodné pre danú krvnú skupinu, hovoríme len o ich obmedzenie na rozumnú mieru

Zakladateľom stravovanie podľa krvných skupín bol Dr. James D’Adamo. Jeho syn Dr. Peter D’Adamo pokračoval v jeho šľapajach a v roku 1996 vydal bestseller “Žite správne – 4 krvné skupiny, 4 programy”.

Dr. D’Adamo zistil, že špecifické bielkoviny, nazývané lektín, vzájomne pôsobia s antigénmi na červených krvinkách. Keďže krvinky rôznych skupín majú rôzne špecifické antigény na svojom povrchu, tak každé jedlo ovplyvní jednotlivca iným spôsobom, v závislosti od krvnej skupiny.
Naša imunita nepredstavuje len odolnosť voči infekciam a rôznym chorobám ale aj ako signatizátor voči niečomu čo je pre náš organizmus cudzí a škodlivý a zabraňuje aby sa dostal do našich buniek. Musíme si byť ale vedomí, že čo je pre niekoho neprijateľné, inému vôbec neškodí. Niektoré jedlá sú pre niekoho nestráviteľné, no pre iných sú priam nutné.

Tým, že krv časom menila svoju krvnú skupinu, musela prijímať do svojho zloženia nové látky, ktoré voláme antigény. Opakovaným vstupom do organizmu táto látka čo vyvolávala okamžitú imunitnú reakciu sa postupne začala zmieňovať až imunitný systém to prestal vyhodnocovať ako cudzia látka a prijal ju za svoju, čiže si osvojili cudzie častice ako za svoju a prestal na ne reagovať ako na cudzie.

Preto sa krvné skupiny odlišujú od seba zložením svojich antigénov. Imunitný systém teda bojuje proti infekcií a proti rôznym cudzím látkam a chemikáliám, ktoré sú pre telo cudzie. Pričom reaguje na fyziologickej úrovni ako bolesť, rôzne príznaky ochorenia ale aj na úrovni duševnej napríklad uvoľňovanie adrenalínu z rôznych príčin, pričom spúšťačom ochorenia je práve adrenalín.

Keďže každý človek je iný, špecifický a má svoju krvnú skupinu, tak sa každý musí riadiť tým čim je, ako žije, ako sa stravuje, čo prijíma, čo pije, či vykonáva nejakú fyzickú aktivitu, čo dýcha, či má stresy, či má duševný pokoj. Tých faktorov, ktoré spôsobujú ochorenia sú mnohé, preto aj uvedenie chorého do zdravého stavu je špecifický proces.

Aké sú škodlivé škodlivé chemické látky v potravinách?
Stiahnite si našu príručku už dnes!

Z uvedeného vyplýva, že potraviny pre ľudí s rôznymi krvnými skupinami
rozdeľujeme na:

1. Liečivé – osožné, ktoré jeme ako liečivo
2. Neutrálne – potraviny, ktoré môžeme jesť bez obmedzenia
3. Nevhodné – mali by sme ich výrazne obmedziť až vylúčiť

Preto aj úprava stravy podľa krvnej skupiny je základom k
navráteniu zdravia a zvládnutie rôznych ochorení.